Halloween dekoration | Pynt & dekoration till Halloween

Här hos festtema är vi nog det man med ett finare ord ville kalla Halloween-entusiater. Festtema har kanske landets största utbud i Halloween pynt och dekoration och vi importerar själva figurer och kostymer direkt från USA.

I denna kategor finner du allt från spindelnät, små möss och råttor till kompletta kyrkgårdskulisser och 2 meter höga figurer med ljud, ljus och rörelse.

produkter

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Varför pyntar vi inför Halloween

Traditionen att pynta in för Halloween som vi känner till det idag, kommer i princip från Mexico!

Mexikanska immigranter i USA har med firandet av deras Dias de los Muertos (De dödas dag) tagit in Halloween.

När irländska immigranter typiskt klädde ut sig och pyntade med pumpalanternor utomhus, för att lura eller skrämma de döda. Pyntar Mexikanerna upp för att välkomna och bjuda in deras döda familjemedlemmar och älskade till fest.

Till Dias de los Muertos ville man försäkra sig om att de döda kände sig som hemma, som att de är på kyrkogården och man pyntade därför med gravstenar, skelett, kranier (Sugarskulls), fladdermöss och andra saker som kunde skapa en trevlig atmosfär för de döda.

I motsats till vårat halloweenpynt, som gärna ska vara så otäckt som möjligt, var pynt till Dias de los Muertos fint dekorerat med närmast festliga färger och uttryck.

Halloweenpynt

Sett ur det perspektivet så finns det en anledning till att vi pyntar med skelettrester, avslitna lemmar, spindelväv och allt möjligt som vi associerar med stämningen på en mörk, kall kyrkogård.

Att halloweenfigurerna och annat pynt kan tala och jämra sig, gör det bara mera realistiskt, för de döda levande som lever under den här speciella kvällen en gång om året.

Det faktum att många av figurerna vi pyntar med till Halloween också avspeglar demoner och häxor beror på kyrkans försök att annektera den ursprungliga irländska (Keltiska) traditionen Samhain, som lagt grunden för vår moderna Halloween.

Så det pynt vi använder till Halloween är alltså en stor blanding av Mexikanska, Irländska och kristna traditioner och symboler, till det har vi lagt till en stor portion amerikansk förkärlek för storhet och inte minst elektricitet...

Därför använder vi pumpor som pynt på Halloween

Originalet av halloweenpynt är kanske pumpalanternan, som är odödlig genom sägnen om Jack O´lantern som levde ett helt liv i synd och som lurade djävulen flera gånger om. När Jack så till sist dog så förvägrades han tillträde till himmelriket på grund av alla synder han begått, djävulen gav Jack ett stycke kol, som han stoppade i en ihålig kålrot. Av praktiskt orsaker, ersatte Irländarna kålroten med en pumpa, då den var mera lättillgänglig och enklare att skära till lyktor.

Och så har Jack O´lanterns kålrotslykta blivit ersatt av vår tids mest ikoniska halloweenpynt; Pumpalyktan.

Halloween prydnader
Minimal Price: kr21.00
5
Alt til Halloween på lager. Hurtig levering og den bedste service.