Halloween | Halloween Dräkter & dekoration

Festtema har kanske Sveriges största utbud av Halloween kostymer, Halloween pynt & Halloween dekoration och allt är samlat i denna kategori. Behöver du en Halloween kostym föreslår vi att du kikar i kategorin för Halloweenkostymer och behöver du Halloween dekoration kikar du i den kategori osv. osv. Här finns också engångsserviser och allt möjligt annat Halloween gear.

produkter

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Vad är Halloween?

Urpsrungligen var Halloween en övergångsfest mellan sommar och vinter. I nordlig tradition och keltisk folktro är Halloween en nyårsmarkering.

Traditionen som ursprungligen kallades Samhain, kan dateras nästan 3000 år tillbaka i tiden på Irland, där kelterna menade att den 31. Oktober var dagen då alla andar från de som dött det föregående året skulle vidare till sitt nästa liv. Under denna resa skulle de döda, för en kort stund återupplivas igen.

På den tiden var kelterna rädda för de döda, som under sin färd mot sitt nästa liv skulle färdas ibland dom. För att ungå de döda var man som minst tvungen att bära en mask om man skulle ut bland de döda, eller ännu hellre; klä sig som en död för att inte bli tagen med till nästa liv.

Varför heter det Halloween?

I ett försök att utrota den Keltiska traditionen, valde kyrkan i det 7e århundradet att göra den 31. Oktober till alla helgona afton.

Kyrkan försökte då att göra denna hedniska tradition till en kristen högtid, med kristet innehåll, men senare blev firandet av Samhain helt förbjudet.

Namnet Halloween kan spåras tillbaka till den kristna kyrkans ”Hallowmas” eller ”helig mässa”. Som sträckte sig över hela 3 olika helgdagar; Alla helgonsafton, Alla helgonsdagen och alla själars dag.

Där alla helgonsafton, som var flyttad till den 31 Oktober utsprungligen kallades ”All Hallow Even”.

Är Halloween alltså inte ett Amerikanskt fenomen?

Jo, Halloween som vi kännner till det idag är ett amerikanskt fenomen.

Men bara för att de Irländska (Keltiska) migranterna, som firade Samhain i smyg tog med sig traditionen till USA, där den långsamt moderniserades och anpassades till det vi idag känner till som Halloween.

Traditionen är således formad både av den katolska kyrkans alla själars dag, men också de mexikanska migranternas firande av ”Dia de los Muertos”.

De dödas dag firades ursprungligen den 2 November då döda förfäder, nära och kära bjöds in till familjernas hem, som pyntades med skelett och motiv från kyrkogårdar och död, för att få de döda att känna sig som hemma och välkomna.

Själva användadet av pumpan som halloweenlykta är en amerikansk tolkning av en gammal irländsk tradition som bygger på historien om Jack O´lantern. I den irländska sägnen använde Jack inte en pumpa, men i USA hade man tillgång till pumpor och de var dessutom mycket enklare att skära i.

 

Halloween
Minimal Price: kr28.00
12