Ballonggas | Köp helium till ballonger här | Helium från endast DKK 279.


På Festtema kan du beställa ballonggas online, i engångsbehållare för 20, 30 & 50 latexballonger. Vi kan även leverera helium i större mängder, men då är det inte längre i engångsflaskor utan i återanvändbara industriflaskor.
I butiken kan vi fylla 1 - 1 000 ballonger med helium medan du väntar. Men även om vi kan fylla ballongerna med helium medan du väntar vill vi att du förbeställer heliumfyllda ballonger - särskilt när vi talar om större kvantiteter. Eftersom det tar tid att fylla till exempel 100 ballonger med helium och de tar mer plats än du tror 🎈🎈
Inte alla ballonger är lämpliga att fyllas med helium, men de allra flesta ballonger vi säljer här på festtema gör det. Undantagen är; 5" latexballonger och 16" folieballongfigurer. I båda fallen beror det inte på ballongens kvalitet, utan på att ballongens vikt inte kan kompenseras av den mängd helium som ballongerna kan innehålla.

Värt att veta om helium & ballonger:

  • Ordinära latexballonger kan vanligtvis hålla sig flytande i 6 - 8 timmar utan användning av HiFloat eller någon annan typ av beläggning.
  • Folieballonger kan vanligtvis hålla sig flytande i 6 - 8 dagar och kräver inte HiFloat eller någon annan beläggning
  • Ballongbågar, ballongbakgrunder och andra ballongdekorationer görs vanligtvis UTAN användning av helium

.
Filtrera

Helium - mycket mer än ballonggas

Helium används till mycket mer än att fylla ballonger för att få dem att flyta eller för att göra "musröster". Även om detta förmodligen är vad de flesta människor omedelbart tänker på när de tänker på gasen helium, som faktiskt används för att fylla ballonger för att få dem att flyga. 
Helium används för många andra ändamål än som ballonggas. Helium är faktiskt en relativt sällsynt gas som används inom både teknisk och medicinsk forskning och produktion, inte bara som helium till ballonger. 
Vetenskapsmännen lär sig fortfarande nya saker om heliums märkliga egenskaper och användningsområden. Heliums användning inom vetenskapen är extremt omfattande, men dess viktigaste funktion är kylning. Helium kan kondenseras till flytande tillstånd om det kyls ned till en temperatur på cirka -268,9 grader Celsius, vilket kallas "lambdapunkten" eller "den absoluta nollpunkten". Detta är den lägsta temperatur som är möjlig att nå, eftersom det är den lägsta temperatur som ett ämne kan nå med någon form av kylning. 

Mest vanliga frågor om helium som ballonggas.

På Festtema har vi många års erfarenhet av både helium och ballonger. Vi säljer massor av ballonggas i engångsflaskor och vi fyller även ballonger med helium i vår butik i Skovlunde. Vi gör regelbundet både ballongbuketter och ballongdekorationer både i egen regi och hos våra kunder, så vi har mycket praktisk erfarenhet av att använda helium i ballonger.
Du kan dra nytta av all denna erfarenhet när du köper helium hos Festtema och nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om helium i ballonger:

Var kan man köpa helium till ballonger?

Du kan köpa helium hos Festtema både online och i butiken i Skovlunde. Helium kan också köpas i andra "festbutiker" och vissa byggvaruhus. 

Var kan du få dina ballonger fyllda med helium? 

Du kan få dina ballonger fyllda med helium på Festtema i Skovlunde och vissa andra "festbutiker". På Festtema fyller vi även ballonger som inte är köpta hos oss med helium.

Men detta är på egen risk när det gäller hållbarhet.

Kan alla ballonger tåla helium?

De flesta ballonger kan tåla helium, men alla ballonger är inte lämpliga för helium.
1 - Ballongen måste ha en viss storlek/volym för att heliuminnehållet ska lyfta ballongens vikt.
2 - Ballongen måste vara tillverkad av ett material (vanligtvis latex eller folie) som är tillräckligt tätt för att hålla de små heliumpartiklarna "inne".

Vad kostar en heliumflaska?

Priset för en engångsflaska med helium beror på storlek och återförsäljare.
På Festtema har vi helium i engångsflaskor i 3 storlekar och de kostar enligt följande:
Small ballonghelium (för 20 stycken 23 cm. ballonger eller 0,15 kubikmeter): 199,- kr.
Mediumballong helium (för 35 stycken 23cm ballonger eller 0,25 kubikmeter): 249,- kr.
Stor ballonghelium (för 50 stycken 23cm ballonger eller 0,42 kubikmeter): 349,- kr. 

Hur mycket helium kan det finnas i en ballong?

Mängden helium beror på volymen av varje ballong. Det är därför omöjligt att säga hur mycket helium som kan finnas i en ballong utan att känna till ballongens storlek och form. 

Runda latexballonger av standardtyp, korrekt fyllda, kan teoretiskt sett innehålla följande mängd helium: 

23 cm. ballong (9") = 0,006* kubikmeter.
25 cm. ballong (10") = 0,008* kubikmeter.
28cm. ballong (11") = 0,012* kubikmeter
30cm. ballong (12") = 0,015* kubikmeter

*Alla siffror är avrundade för tydlighetens skull!

Kan helium brinna?

Nej, helium kan inte brinna. Helium är en så kallad ädelgas och är en av de mest stabila och inerta gaserna i naturen. Även om det skulle finnas en gnista eller låga i närheten av helium skulle det inte brinna eller explodera eftersom det inte reagerar med andra ämnen i luften.

Varför flyter heliumballonger?

Helium är ett av de lättaste och minst "täta" av alla kemiska ämnen. Samtidigt har helium en stabil kemisk struktur och storleken på en enskild heliumatom är otroligt liten. Denna kombination gör att helium har en mycket låg densitet på endast 1/7 av luftens densitet. Så precis som olja flyter på vatten kommer en heliumfylld ballong att försöka "flyta på syre" och därför flyta uppåt i ett försök att komma ovanpå vår luft.

Är helium farligt?

Helium i sig självt är inte farligt att andas in i små mängder, eftersom det är en inert gas som inte är giftig. Men om man andas in större mängder helium direkt från en tank eller helium från flera eller stora ballonger kan det leda till syrebrist eller hypoxi, vilket kan vara farligt och till och med dödligt.
Barn ska ALDRIG leka med helium utan ansvarig vuxens tillsyn!  

Hur man använder helium/ballonggas

När du fyller dina ballonger med helium finns det både begränsningar och tips du bör känna till. I avsnittet nedan hittar du relevant information om användningen av helium som ballonggas och om du behöver mer inspiration eller information är du alltid välkommen att kontakta oss.
Riktlinjerna för "räckvidd" på de engångsheliumflaskor som du köper i Danmark är vanligtvis angivna baserat på volyminnehållet i en 9-tums ballong som motsvarar en 23 cm ballong. Men de flesta ballonger som säljs i Festtema och andra festbutiker är antingen 11" eller 12", så kom ihåg att göra din egen beräkning när du behöver ta reda på hur mycket helium du behöver. Luft utan att äventyra flytförmågan. Vi rekommenderar att du håller dig till högst 20 % luft och 80 % helium, så att du inte riskerar att räkna fel och slösa bort helium istället.
När du dekorerar med flera ballonger av samma typ får du bäst resultat om du ser till att alla ballonger är av samma storlek. Det betyder inte att ballongerna behöver vara uppblåsta till sin maximala storlek, det viktigaste är att alla är lika stora.
Den billigaste och mest användbara ballongmätaren är två stolar som placeras med ryggarna mot varandra. Blås upp den första ballongen till önskad storlek och placera den mellan ryggarna på de två stolarna så att avståndet mellan stolarna motsvarar ballongens storlek. Nu fungerar stolarna som en ballongmätare och alla nästa ballonger behöver bara blåsas upp tills de fyller avståndet mellan de två stolarna.
Om du använder ballonger med konfetti är det enklaste sättet att få konfettin att spridas i hela ballongen att utnyttja statisk elektricitet. Gnid den fyllda ballongen med en mikrofiberduk eller liknande och skaka sedan ballongen. - Nu kommer konfettin att "fastna" på insidan av ballongen istället för att ligga i en hög i botten av ballongen.
Förbrukningen av helium i en ballong ökar nästan exponentiellt med storleken på en ballong. Det kommer ofta som en överraskning att en 28 cm stor ballong förbrukar nästan 70 % mer helium än en 23 cm stor ballong. Så det är värt att tänka på hur stor ballong du egentligen behöver!

.
Kategorier som matchar din sökning